Tutustu Škodan sähköautoihin ja ladattaviin hybrideihin

Škodan täyssähköautot ja ladattavat hybridit tekevät sähköllä ajamisesta yksinkertaisesti nerokasta tarjoten nopeat latausmahdollisuudet, pitkät toimintamatkat, kohtuulliset hinnat ja ihastuttavan dynamiikan. Škoda iV -mallisto on täydellinen esimerkki siitä, miten viemme sinut autoilun uudelle aikakaudelle: älykkäästi, taloudellisesti ja hauskasti.

Valitse sinulle sopivin sähköauto tai ladattava hybridi

Sähköauton tai ladattavan hybridin hankinta on hyvä valinta niin sinulle kuin ilmastolle, mutta joitain asioita on hyvä miettiä ennen auton valintaa. Sinulle parhaiten sopiva automalli riippuu siitä, kuinka paljon ajat, missä asut ja minkä kokoisen auton tarvitset. Aloita miettimällä, mikä on sinulle tärkeää:

  • Kuinka pitkiä matkoja ajat? Haluatko ajaa pelkällä sähköllä vai vastaisiko esimerkiksi ladattava hybridiauto paremmin tarpeitasi?
  • Minkä kokoisen auton tarvitset?
  • Voitko asentaa kotilatausaseman ja missä julkiissa latauspisteissä voit ladata autoa? 
    Lue, miten lataat sähköauton

Viisi syytä aloittaa sähköautoilu

1. Ajat ympäristövastuullisesti ja hiljaisuudesta nauttien

Ajaessasi sähköautoa et kuormita ympäristöä paikallisilla pakokaasupäästöillä ja aiheutat selvästi vähemmän melusaastetta. Lataamalla autosi uusiutuvalla energialla vähennät edelleen ympäristövaikutustasi.

2. Saat modernin auton huipputekniikalla

Sähköautolla ajaminen tuntuu modernilta ja se vaatii vähemmän huoltoa kuin polttomoottoriauto. Sähköautossa on myös hiljainen moottoriääni ja nopea kiihtyvyys.

3. Ajat pienemmillä kustannuksilla

Pitkällä tähtäimellä on edullisempaa ajaa sähköautolla polttomoottoriauton sijaan. Sähköauto vaatii vähemmän huoltoa, ja sähköauton lataaminen on edullisempaa kuin polttomoottoriauton tankkaus.

4. Lataat auton sujuvasti

Nykypäivän sähköautoilla voi ajaa todella pitkälle yhdellä latauksella. Auton voit ladata mahdollisuuksien mukaan kotona, työpaikalla tai julkisilla latausasemilla.

5. Voit saada täyssähköauton hankintatukea

Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea kokonaiskustannuksiltaan enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan 1.1.2022–31.3.2023 välisenä aikana.

Škoda Enyaq iV

Joka solultaan sähköautoksi suunniteltu Enyaq iV tuo uudenlaista latausta elämään. Täyssähköinen Škoda Enyaq iV on Vuoden Auto Suomessa 2022.

Škoda Octavia iV

Nauti elämästä omalla tavallasi. Vaikuttava muotoilu ja ajonautinto, joka saa hymyn nousemaan huulille. Octavia iV on luotu täydentämään päiviäsi.

Škoda Superb iV

Škoda Superb iV:n hienostunut muotoilu, nerokkaat yksityiskohdat ja ajonautinnon viimeistelevät teknologiat tarjoavat arjen ylellisyyttä hieman vaativampaankin makuun.

Škoda Enyaq Coupé RS iV

Täysin uusi huippuluokan täyssähköinen coupé-katumaasturi on täynnä tunnetta ja mukavuutta. Nyt ennakkovarattavissa!

Toimintamatka

Škodan jokaisen täyssähköauton ja ladattavan hybridimallin toimintamatka on mitoitettu auton käyttötarkoitukseen riittäväksi. Tilava, mutta ketterä täyssähköinen Enyaq iV on suunniteltu niin kaupunkiin kuin pidemmille matkoille, ja sen toimintamatka on jopa 530 kilometriä (WLTP). Myös ladattavat Octavia iV- ja Superb iV -hybridit on tarkoitettu sekä kaupunkiajoon että pitkien matkojen taittamiseen. Esimerkiksi Superb iV:n yhdistetty toimintamatka sähköllä ja bensiinillä on jopa 930 kilometriä. Škodan ladattavien hybridien toimintamatka on pelkällä sähköllä jopa noin 60-70 km (WLTP).

Auton lataaminen

Škoda-sähköautojen ja ladattavien hybridien lataaminen on varsin helppoa. Ajoakun lataamiseen on tarjolla useita eri vaihtoehtoja ja paikkoja: ladata voi mahdollisuuksien mukaan kotona, työpaikalla, ostoskeskuksessa tai muulla julkisella latauspisteellä. Jos haluat ladata autosi ajoakkua kotona, kannattaa harkita Škoda iV Charger -kotilatauslaitteen hankkimista ja asentamista. Valtuutetut jälleenmyyjämme auttavat valitsemaan sopivan kotilatauslaitteen. Jos haluat käyttää julkisia latauspisteitä, löydät ne helposti esimerkiksi MyŠKODA-sovelluksella tai Löydä lähin latauspiste -sivulta.

Löydä lähin latauspiste

Kysymyksiä ja vastauksia sähköautoilusta

Yleistä sähköautoista

Kenelle sähköauto sopii?
Sähköauto voi sopia juuri sinulle, kunhan huomioit auton valinnassa käyttötarpeesi: miten pitkiä matkoja ajat, haluatko ajaa pelkästään sähköllä vai tarvittaessa myös bensiinillä, minkä kokoisen auton tarvitset ja millaisia latausvaihtoehtoja sinulla on käytössä. Voitko asentaa kotilatausaseman ja missä muualla voit ladata autoa? On tärkeää ymmärtää, että sähköautolla ajaessasi et kuormita ympäristöä melulla tai pakokaasupäästöillä. Lisäksi autosi lataaminen kotona ei ole ainoastaan kätevää vaan myös edullisempaa.

Mitä eroa on ladattavalla hybridillä, kevythybridillä ja täyssähköllä?
Ladattavissa hybrideissä (PHEV) on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Auton ajoakkua voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä. Ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, jolloin toimintamatka on jopa 60–70 kilometriä. Kevythybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi myös sähkömoottori, mutta ulkoisesta virtalähteestä lataaminen ei ole mahdollista. Sähkömoottorille virtaa syöttävä akku latautuu ajon aikana, ja siihen varatun energian avulla saadaan lisätehoa kiihdytyksiin ja voidaan rullata jopa polttomoottori sammutettuna. Kevythybridijärjestelmä on suunniteltu tukemaan polttomoottoria etenkin liikkeelle lähdettäessä. Täyssähköautossa (BEV) ei ole polttomoottoria. Auton sähkömoottori saa energian yksinomaan ajoakusta, jota ladataan ulkoisesta virtalähteestä.

Miten täyssähköauto eroaa ladattavasta hybridistä?
Kummassakin on pistoke ajoakun lataamiseen, mutta muutoin ne ovat perustavanlaatuisesti erilaiset. Ladattavassa hybridiautossa, josta käytetään usein lyhennettä PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Sen tarvitsema sähköenergia voidaan ladata akkuun kotitalouspistorasiasta, kotilatauslaitteesta, julkisesta latauspisteestä tai ajon aikana esimerkiksi jarrutusenergian talteenotolla. Myös ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, toimintamatkan ollessa jopa 60–70 kilometriä.

Miten pitkä on sähköauton yleinen käyttöikä?
Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita, joista etenkin ajotavalla, auton hoidolla ja määrättyjen huoltotöiden asianmukaisella suorittamisella on keskeinen merkitys. Myönnämme joka tapauksessa Škoda-sähköauton ajoakulle 8 vuoden tai 160 000 km:n takuun.

Ovatko sähköautot luotettavia?
Škoda-automallit ovat luotettavia, eivätkä sähköautomallimme tee tähän poikkeusta. Työskentelemme lujasti varmistaaksemme autojemme korkean laadun. Käytämme autoissamme ainoastaan Škodan kokeneiden insinöörien suunnittelemia luotettavia osia, jotka täyttävät tiukimmat laatuvaatimukset.

Vaatiiko sähköauto lisähuoltoa?
Sähköautoa ei tarvitse huoltaa sen enempää kuin polttomoottoriautoa. Säännöllisten huoltotarkastusten ja huoltojen tekeminen on tärkeää kaikille autoille niiden luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että täyssähköautoissa ei ole vaihdettavaa moottoriöljyä tai vaihteistoöljyä, minkä lisäksi niissä on myös huomattavasti vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottoriautoissa.

Mitkä sähköauton osat kaipaavat säännöllistä huoltoa?
Täyssähköautot ovat helppohuoltoisia, sillä niissä on vähemmän kuluvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Niissä ei ole esimerkiksi sytytystulppia, sylintereitä, ruiskutusjärjestelmää, pakokaasuahdinta tai öljysäiliöitä. Pääasiallisia huoltotöitä ovat jousituksen, jarrujärjestelmän ja jännitteen tarkastukset sekä akun kapasiteetin mittaukset, toisin sanoen auton sähköjärjestelmään liittyvät toimenpiteet. Sähköauton huollon yksityiskohdat riippuvat kyseisestä automallista ja sen varustelusta.

Sähköauton päästöt

Onko sähköautolla ajaminen päästötöntä?
Täyssähköautot kuten ŠKODA ENYAQ iV eivät ajon aikana tuota lainkaan paikallisia päästöjä. Ne ovat käytössä täysin päästöttömiä, jos niiden ajoakku ladataan vihreällä sähköllä. Kuitenkin niiden ekologiseen kokonaisjalanjälkeen sisältyvät myös valmistuksen yhteydessä syntyneet CO2-päästöt. Škoda toimittaa Enyaq iV -katumaasturit asiakkaille hiilineutraaleina.

Sähköautojen taloudellisuus
Sähköautot auttavat säästämään rahaa pitkällä aikavälillä, sillä niiden keskimääräiset käyttökustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin perinteisillä polttomoottoriautoilla. Sähköautot ovat hyvin energiatehokkaita ja niiden latauskustannukset alittavat polttomoottoriautojen tankkauskustannukset.

Sähköauton tuet ja verotus

Millaista tukea voin saada täyssähköauton hankintaan?
Uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada 2000 euroa valtion hankintatukea kokonaiskustannuksiltaan enintään 50 000 euroa maksavan täyssähköauton hankintaan 1.1.2022 – 31.3.2023 välisenä aikana.

Mikä on täyssähköautojen autovero?
Sähköautot ovat autoverottomia.

Sähköautojen akut

Kauanko sähköauton ajoakku kestää?
Škodan ensimmäisen täyssähkö-katumaasturimalli Enyaq iV:n ajoakun bruttokapasiteetti on version mukaan joko 62 kWh (58 kWh netto) tai 82 kWh (77 kWh netto). Toimintamatka on parhaimmillaan jopa 530 kilometriä (WLTP). Ladattavissa hybridimalleissa Octavia iV ja Superb iV ajoakun bruttokapasiteetti on 13 kWh ja toimintamatka sähköllä on mallin ja varustelun mukaan jopa 60–70 km.

Kuinka pitkä on sähköauton akun käyttöikä?
Škoda myöntää ajoakulle 8 vuoden tai 160 000 km:n takuun.

Miten kylmä sää ja talvi vaikuttavat sähköauton toimintamatkaan?
Yksi sähköauton eduista on sähkömoottorin nopea käynnistyminen vuodenajasta riippumatta. Sähköauton lämmitys tapahtuu sähköllä, joten se kannattaa kytkeä lataukseen ja lämmittää jo ennen lähtöä. Toisaalta talviaikaan sähköauton lataus on hyvä aloittaa akun vielä ollessa lämmin heti ajon jälkeen. On hyvä myös huomioida, että kovilla pakkasilla toimintamatka laskee merkittävästi, sillä akun toiminta hidastuu kylmällä säällä ja osa energiasta menee esimerkiksi akun lämmitykseen.

Kuinka paljon täyssähköauton ajoakun lataaminen maksaa?
Kotona ladattaessa kWh-hinta riippuu sähkösopimuksestasi. Voit tarkistaa tarkemman latausajan latausaikalaskurista.

Kuinka turvallisia sähköautojen akut ovat?
Škoda-sähköautojen ajoakut ovat erinomaisen törmäysturvallisia, ja ne on suojattu ylikuumentumiselta ja oikosuluilta. Autot ovat läpäisseet vaativat laatu- ja törmäystestit aivan kuten muutkin automallimme, ja ne täyttävät tiukimmatkin turvallisuusvaatimukset.

Onko ladattavan hybridin (PHEV) ja täyssähköauton (BEV) ajoakuissa eroja?
Näiden akkujen kapasiteetissa ja rakenteessa on perustavanlaatuisia eroja. PHEV-akut ovat kapasiteetiltaan pienempiä ja yleensä auton takaosaan, esimerkiksi taka-akselin etupuolelle sijoitettuja, koska autossa pitää olla myös tilaa polttomoottorille. BEV-akku on yleensä muodoltaan rullalautamainen, koska kyseinen muoto sopii hyvin auton pohjaan. Täyssähköautossa ei ole polttomoottoria, ja akun kapasiteetti on huomattavasti suurempi.