Tämä sivu on pääsivun alasivu. Napsauta painiketta päästäksesi takaisin pääsivulle.

Sähköautoista usein kysyttyä

Miksi ostaisin sähköauton, jos en seuraa uusimpia trendejä?

On tärkeää ymmärtää, että sähköautolla ajaessasi et kuormita ympäristöä pakokaasupäästöillä tai melusaasteella. Hiljainen ääni ja paikallinen päästöttömyys vahvistavat ympäristövastuullisuutta. Tulevaisuudessa Škodan sähköllä liikkumisen eMobility-kokonaisuus tarjoaa lukuisia uusia palveluja, joita olemme parhaillaan kehittämässä sinua varten. Esimerkiksi autosi lataaminen kotona Škoda iV Charger -latausasemalla ei ole ainoastaan kätevää, vaan myös edullista. Kiinteästi hinnoiteltujen Powerpass-lataussopimusten ansiosta voit hyötyä edullisemmasta energiasta autosi latauksessa myös julkisilla latausasemilla.

How many dealerships will be selling electric cars?

Eventually all of our dealers will offer electric vehicles. Each of these partners will give you basic information about eMobility and will have at least one of the models in the showroom. They will also be able to offer you a test drive in an electric car. (You should take into account that the dealer may not have just purely electric models, but also plug-in hybrid models.)

Kuinka monet jälleenmyyjäliikkeet myyvät sähköautoja?

Kaikki jälleenmyyjäliikkeemme myyvät sähköautoja. Jokaisesta jälleenmyyjäliikkeestä saat hyvät perustiedot sähköautoilusta, ja esittelytilassa voit päästä tutustumaan sähköautoon lähemmin. Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus päästä jopa kokeilemaan sähköautolla ajamista. Ota kuitenkin huomioon, että esillä ja koeajettavissa oleva valikoima voi vaihdella liikkeittäin.

Will my EV make any sounds?

This area is now covered by legislation and the Superb iV, Octavia iV and Enyaq iV models use e-sound.

Is my EV a danger for pedestrians?

As EVs are generally quieter than conventional vehicles, drivers of EVs need to be that little bit more careful at low speeds. New European legislation means that our EVs also have an e-sound to ensure that others can hear them, especially in pedestrian zones.

Eikö sähköauto ole kolarissa vaarallinen?

Perinteisten polttomoottoriautojen lailla sähköautoille tehdään standardoidut törmäystestit, ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Sähköautojen ajoakut eivät ole räjähdysherkkiä törmäystilanteissa. Akku on eristetty muusta autosta, ja törmäyksen sattuessa järjestelmä kytkeytyy välittömästi pois päältä. Sähköautoissa ei myöskään ole kytkintä, vaihteistoa eikä moottoriöljyä, jotka usein ovat törmäyksen yhteydessä syttyneen polttomoottoriauton tulipalon syitä. Kokonaisuutena sähköautoissa on vähemmän komponentteja, mikä osaltaan vähentää vikaherkkyyttä.

Kuuluuko sähköautosta mitään ääntä?

Tätä säädellään lainsäädännöllä, minkä seurauksena sähköautomalliemme keulalla on matalissa ajonopeuksissa ääntä tuottava E-noise-äänigeneraattori.

Aiheutuuko sähköautosta vaaraa jalankulkijoille?

Koska sähköautot ovat yleisesti ottaen polttomoottoriautoja hiljaisempia, sähköauton kuljettajan on hyvä kiinnittää huomiota ennakointiin hitailla nopeuksilla ajaessaan. Uuden eurooppalaisen lainsäädännön myötä sähköautojemme keulalla on kuitenkin E-noise-äänigeneraattori. Se varmistaa hitaissa nopeuksissa, että muut tienkäyttäjät kuulevat auton lähestymisen etenkin jalankulkuväylien ja suojateiden läheisyydessä.

Miten pitkä sähköauton käyttöikä yleensä on?

Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita, joista etenkin ajotavalla sekä auton ylläpidolla ja säännöllisellä huoltamisella on keskeinen merkitys. Myönnämme Škoda-sähköautojen akustoille 8 vuoden/160 000 km:n* takuun.

* Ensin täyttyvä raja on määräävä

Mikä MyŠkoda on ja miten se liittyy sähköllä ajamiseen?

MyŠkoda-sovelluksella voit tarkastella Enyaqin tietoja ja etäkäyttää sen tiettyjä toimintoja. Voit tarkastaa esimerkiksi ajoakun varaustason tai löytää pysäköidyn autosi ja käynnistää opastuksen sen luo. Lisäksi voit hallita latausta ja ilmastointia etänä puhelimellasi. Voit myös tarkastaa autosi keskuslukituksen, ovien ja valojen tilan.

Missä Škodan sähköautot tehdään?

Enyaq valmistetaan Mladá Boleslavin tehtaalla Tšekissä.

Valmistetaanko kaikki sähköautojen komponentit Tšekin tasavallassa?

Škoda Auto on investoinut merkittävästi sähköautojen valmistamisessa tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseen ja litiumioniakkujen valmistamiseen päätehtaallaan Mladá Boleslavissa. Sähköautojen valmistamisen ohella Mladá Boleslavin tehtaalla on vuodesta 2019 alkaen tehty myös sähkökomponentteja useisiin Volkswagen-konsernin automerkkien ladattaviin hybrideihin. Yksittäisiä osia tilataan alihankkijoilta kuten perinteisten polttomoottoriautojenkin kohdalla.

Miten ladattava hybridi, kevythybridi ja sähköauto eroavat toisistaan?

Ladattavissa hybrideissä (PHEV) on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Auton akkua voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä. Ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, mutta WLTP-toimintamatka on yleensä 50‒70 kilometrin luokkaa. Kevythybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi sähkömoottori, mutta lataaminen ulkoisesta virtalähteestä tai pelkällä sähköllä ajo ei ole mahdollista. Sähkömoottorille virtaa syöttävä 48 V akku latautuu ajon aikana, ja siihen varatun energian avulla saadaan lisätehoa kiihdytyksiin ja voidaan rullata esimerkiksi alamäissä polttomoottori sammutettuna. Kevythybridijärjestelmä on suunniteltu tukemaan polttomoottoria etenkin liikkeelle lähdettäessä. Sähköautossa (BEV) ei ole polttomoottoria. Auton sähkömoottori saa energian yksinomaan ajoakusta, jota voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä.

Miten sähköauto eroaa ladattavasta hybridistä?

Kummassakin on pistorasia akun lataamiseen, mutta muutoin ne ovat perustavanlaatuisesti erilaiset. Ladattavassa hybridissä, josta käytetään usein lyhennettä PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Sen tarvitsema sähköenergia voidaan ladata akkuun kotitalouspistorasiasta, kotilatausasemasta, julkisesta latausasemasta tai ajon aikana esimerkiksi jarrutusenergian talteenotolla. Ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, mutta WLTP-toimintamatka rajoittuu yleensä noin 50‒70 kilometriin.

Mitä eroa sähköautojen ja erilaisten hybridien elinkaaressa on?

Kevythybridien, ladattavien hybridien ja sähköautojen elinkaaressa ei ole olennaista eroa. Pääasiallinen ero on siinä, että kevythybrideissä ja ladattavissa hybrideissä on edelleen polttomoottori, kun taas sähköautot käyttävät liikkumiseen ainoastaan ladattavaan ajoakkuun varattua energiaa, eivätkä tuota siten lainkaan paikallisia päästöjä.

Ovatko sähköautot luotettavia?

Kuten jo saatat tietääkin, kaikki Škoda-automallit ovat luotettavia, eivätkä sähkömallimme tee tähän poikkeusta. Työskentelemme lujasti varmistaaksemme autojemme korkean laadun. Käytämme autoissamme ainoastaan kokeneiden Škoda-insinöörien suunnittelemia luotettavia osia, jotka täyttävät tiukimmatkin laatuvaatimukset.

Onko sähköautojen ja polttomoottoriautojen luotettavuudessa jotain eroa?

Yleisesti ottaen Škodan sähköautot, kevythybridit ja ladattavat hybridit ovat yhtä luotettavia kuin muutkin Škoda-autot. Sähköautoissa on vähemmän liikkuvia osia kuin bensiini- tai dieselautoissa, ja niiden käyttökustannukset ovat pienemmät, mistä on sinulle etua.

Vaatiiko sähköauto lisähuoltoa?

Sähköautoa ei tarvitse huoltaa sen enempää kuin muitakaan autoja. Säännöllisten huoltotarkastusten ja huoltojen tekeminen on tärkeää kaikille autoille niiden luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että sähköautoissa ei ole vaihdettavaa moottoriöljyä tai vaihteistoöljyä, minkä lisäksi niissä on myös huomattavasti vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottoriautoissa.

Miten löydän huoltoliikkeen, jossa voin huollattaa sähköauton?

Kaikki Škoda Service -merkkihuoltoliikkeet pystyvät huoltamaan sähköautoja. Akkujen erityisiä korjaustöitä tehdään kuitenkin vain valikoiduissa huoltoliikkeissä. Kehitämme parhaillaan huoltoliikkeiden käytäntöjä ja sertifiointimenettelyjä varmistaaksemme sähköautojen laadukkaan huollon, mihin asiakkaamme ovat tottuneet.

Mitkä sähköauton osat vaativat huoltoa?

Sähköautot ovat helppohuoltoisia. Niissä on vähemmän kuluvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Niissä ei ole esimerkiksi sytytystulppia, sylintereitä, ruiskutusjärjestelmää, pakokaasuahdinta tai öljysäiliöitä. Pääasiallisia huoltotöitä ovat jarrujärjestelmän ja akuston jännitteen tarkastukset sekä kapasiteetin mittaukset, toisin sanoen auton sähköjärjestelmään liittyvät toimenpiteet. Sähköauton huollon yksityiskohdat riippuvat kyseisestä automallista ja sen varustelusta.

Kuinka usein sähköauton osia täytyy vaihtaa?

Samoin kuin muiden Škoda-automallien yhteydessä, jos pidät huolta Škoda-sähköautostasi, osia ei todennäköisesti jouduta vaihtamaan kovinkaan usein.

Miten usein sähköautoille ja ladattaville hybrideille on tehtävä tarkastushuoltoja?

Suosittelemme auton tarkastushuollon teettämistä, kun määritetty kilometri- tai vuosimäärä* saavutetaan.

*Ensin täyttyvä raja on määräävä

Millaisia sähköautojen ja ladattavien hybridien huoltovälit ovat?

Enyaqin tarkastushuolto on tehtävä 2 vuoden välein. Ladattavien hybridien huoltoväli on joko 2 vuotta tai 30 000 km*. Joustavia huoltovälejä käytettäessä ladattavan hybridin öljynvaihtohuolto on suoritettava 2 vuoden tai 30 000 km:n* välein. Kiinteää huoltoväliä käytettäessä öljynvaihto on tehtävä 1 vuoden tai 15 000 km:n* välein. Tässä mainitut huoltovälit pätevät useimmissa maissa, mutta joissakin maissa huoltovälit voivat lakisyistä poiketa niistä.

*Ensin täyttyvä raja on määräävä

Voinko tehdä perustason huoltotoimenpiteitä sähköautoon itse?

Sähköauton sähköjärjestelmän vuoksi toimenpiteet, joita kuljettaja voi tehdä itse (polttomoottoriautojen tavoin), määritellään tarkasti. Tehtävien huoltotoimenpiteiden määrä kuitenkin vähenee moottorien kehittyessä ajan mittaan yksinkertaisemmiksi. Auton käyttöön liittyvät perustoimenpiteet, kuten rengaspaineiden tarkastus ja käyttöaineiden lisääminen, tehdään kuten ennenkin. Suosittelemme, että annat valtuutetun Škoda Service -merkkihuollon hoitaa kaiken muun ensiluokkaisen huollon varmistamiseksi.

Saako sähköautoa hinata hinausköydellä?

Sähköautoa ei saa hinata hinausköydellä tai pyöränostin-hinausautolla. Jos sähköautoa täytyy siirtää, on käytettävä hydraulista nostinta ja sijoitettava auto lavalle. Sähköautoa voi työntää lyhyen matkan vain, jos ajosuuntavalitsin on vapaalla (N) ja virta on kytketty.

Onko sähköauto parempi pysäköidä varjoon vai aurinkoon?

Ajoakku ei altistu suoralle auringonvalolle, koska se on sijoitettu auton pohjaan. Kuuman auton viilentäminen kuluttaa kuitenkin paljon akusta saatavaa energiaa, mikä puolestaan lyhentää toimintamatkaa.

Mitä tapahtuu, jos sähköautoon iskee salama?

Tällaisessa tilanteessa sähköauto toimii samoin kuin polttomoottoriauto. Salamanisku ei ole kriittinen vaaratekijä. Jos autoa ladataan, sulake palaa. Pahimmassa tapauksessa auton latauslaite rikkoutuu.

Mitä tapahtuu, jos sähköautolla ajetaan tielle tulvineen veden halki?

Tällaisessa tilanteessa sähköauto toimii samoin kuin polttomoottoriauto. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu niin, ettei vesi pääse kosketuksiin sen kanssa.

Voiko sähköauto räjähtää, jos sillä ajetaan vedessä?

Tällaisessa tilanteessa sähköauto toimii samoin kuin polttomoottoriauto, jolla ajetaan lammikon tai tielle tulvineen veden halki. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu, eikä vesi pääse kosketuksiin sen kanssa.

Voivatko magneettiset esineet, mobiililaitteet tai auton korkeajännite vahingoittaa ajoakkua tai heikentää sen tehoa?

Ajoakku on sähkömagneettisesti suojattu, joten kyseiset asiat eivät vaikuta negatiivisesti sen toimintaan.

Miten pitkä sähköauton toimintamatka on talvella?

Uusien sähköautosukupolvien lanseerausten myötä toimintamatka yhdellä latauksella paranee entisestään. Škoda Enyaqin WLTP-toimintamatka on jopa 540 kilometriä*, mikä riittää mainiosti pitkäänkin matkantekoon. Kuten polttomoottoriautot kuluttavat kylmissä talviolosuhteissa enemmän polttoainetta, vastaavasti sähköautot tarvitsevat kylmissä talviolosuhteissa enemmän energiaa.

*Koskee 80-mallia vakiovarustein

Ovatko Škodan sähköautot hintansa arvoisia?

Tuomalla markkinoille kevythybridejä, ladattavia hybridejä ja sähköautoja, haluamme varmistaa, että sähköä voimalinjassaan hyödyntävällä autolla ajaminen on mahdollista mahdollisimman monille asiakkaille. Sähköä voimalinjassaan hyödyntävät mallimme tarjoavat erinomaisen kustannustehokkaan ratkaisun niin vähäpäästöiseen kuin päästöttömään ajoon.

Ovatko sähköautot kalliimpia kuin polttomoottoriautot?

Tämä riippuu mm. markkinasta ja vertailukohteista.

Onko sähköauton ostamiselle olemassa muita vaihtoehtoja, kuten yksityisleasing?

Vaihtoehdot riippuvat maasta, jossa sähköauton rahoitus- tai leasingsopimus solmitaan. Eri vaihtoehtoja sähköauton omistamiselle on olemassa. Paikallinen jälleenmyyjä auttaa sinua mielellään löytämään itsellesi parhaiten sopivan ratkaisun sähköauton hankintaan.

Säästänkö rahaa, jos ostan sähköauton?

Sähköautot auttavat säästämään rahaa etenkin pitkällä aikavälillä, sillä niiden keskimääräiset käyttökustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin polttomoottoriautoissa. Asuinmaasi mukaan voit jopa hyötyä erilaisista verohelpotuksista tai sähköautojen hankintatuista. Suosittelemme kysymään lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältä.

Millainen sähköauton hinta on perinteiseen polttomoottoriautoon verrattuna?

Hintaluokat vaihtelevat maittain, sillä useat eri tekijät vaikuttavat markkinahintoihin. Yleisesti ottaen sähköautojen käyttökustannukset ovat merkittävästi pienemmät, mutta niiden hankintahinta on yleensä suurempi kuin polttomoottoriautojen.

Mitä etuja Škoda Auto valmistajana tarjoaa sähköauton ostamisesta kiinnostuneille asiakkaille?

Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme houkuttelevat sähköautojen hinnat ja monipuoliset sekä kohdennetut sähköautoihin liittyvät palvelut. Julkaisemme uutta tietoa kunkin Škoda-sähköauton lanseerauksen myötä. Sähköauton kokonaishinta riippuu myös valtion yksityishenkilöille tarjoamista tuista ja helpotuksista.