Sähköauton ja ladattavan hybridin lataus julkisessa latauspisteessä

Sähköautojen yleistymisen myötä julkisia latauspisteitä tulee tarjolle jatkuvasti lisää. Paikkoja auton lataamiseen on siten käytettävissä yhä enemmän: esimerkiksi katujen varsilla, pysäköintipaikoilla, markettien pihoilla ja kauppakeskuksissa. Myös eri päivittäistavaraketjut laajentavat sähköauton latauspisteverkostojaan säännöllisesti.
Löydä lähin latauspiste

Pika- ja suurteholatauksella lataat nopeasti

Kun olet tien päällä ja lataustarve tulee eteen, pika- ja suurteholatauspisteissä lataat autosi nopeasti. Tällöin käytetään tehokkaampaa DC-tasavirtalatausta. Esimerkiksi Enyaq 85- ja 85x - mallien ajoakun saa suurteholatauspisteestä ladattua 80-prosenttisesti (10–80 % SOC) parhaimmillaan vain 28 minuutissa.

On tärkeää tiedostaa, että akun ollessa kylmä, sen kyky ottaa suuria lataustehoja vastaan heikkenee merkittävästi ja ilmoitetusta maksimilataustehosta voidaan jäädä selvästikin. Akun optimaalinen lämpötila pikalatausta varten on yli +20 celsiusastetta ja akun lämpötilan laskiessa esimerkiksi nollaan, maksimilataustehosta on tyypillisesti käytössä enää noin 30 %. Kylmän akun latauksessa varaustilan merkitys lataustehoon kasvaa selvästi. Kylmällä akulla parhaaseen mahdolliseen lataustehoon päästään, kun akun varaus on latauksen alussa alle 10 %.

Kuinka kauan sähköauton lataus kestää?

Pika- ja suurteholataus (DC)

Latausaseman Mode 4 -latauskaapelilla
Latausajat (10⁠–80 % SOC)
Enyaq 60 (120 kW) – 35 min
Enyaq 85 (135 kW) – 28 min
Enyaq 85x (175 kW) – 28 min

Lataus vaihtovirralla (AC)

11 kW
Mode 3 -latauskaapelilla
Latausajat (5-100 % SOC)
Enyaq 60 – 6 h 15 min
Enyaq 85 – 7 h 30 min
Enyaq 85x – 7 h 30 min

Mitä sähköauton julkinen lataus maksaa?

Kun lataat autoa julkisella latausasemalla, maksat yleensä kWh:lta tai latausminuutilta. Tarkista tarkempi hinnoittelu suoraan latauspisteiden palveluntarjoajilta.

Yksi kortti julkisiin lataustarpeisiin

Virtaa elämään – Powerpass by Elli

Powerpass-latauskortin avulla voit ladata sähköautosi useimpien palveluntarjoajien julkisilla latausasemilla. Lisäksi näet lataustietosi ja -maksusi selkeästi yhdessä sovelluksessa. Powerpass on ollut saatavilla Enyaq -mallin lanseerauksesta lähtien. Voit käyttää sitä myös IONITY-suurteholatausasemilla. Powerpass-palvelut tarjoaa Elli – Volkswagen Group Charging GmbH.

Löydä lähin latauspiste