ŠKODA AUTON 125-vuotisjuhlavuosi 2020

January 15, 2020
Mladá Boleslav 16. tammikuuta 2020. ŠKODA AUTON juhlavuosi käynnistyy: yrityksen perustamisesta tulee kuluneeksi 125 vuotta ja autonvalmistuksen aloittamisesta 115 vuotta. Alkanut vuosi on juhlavuosi myös monelle ŠKODA-historian merkitykselliselle automallille.

› Vuonna 1895 perustettu ŠKODA AUTO on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista autonvalmistajista 
› ŠKODA AUTO juhlii 125 vuoden ikäänsä monin erilaisin tapahtumin ja tilaisuuksin eri puolilla maailmaa
› Samalla ŠKODA AUTO juhlii autonvalmistuksensa 115-vuotista historiaa
› Myös Škodan historian monelle merkittävälle automallille tämä vuosi on juhlavuosi
› ŠKODA AUTO lähtee yksilöllisen liikkumisen uuteen aikakauteen vahvoista asemista

ŠKODA AUTON pääjohtaja Bernhard Maier: “ŠKODA AUTO on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista autonvalmistajista. Yrityksemme kahden perustajan, Václav Laurin ja Václav Klement, rohkeus ja nerokkuus loivat pohjan ainutlaatuiselle menetystarinalle. Rohkeus ja nerokkuus ovat velvoittaneet ja kannustaneet yrityksen kaikessa toiminnassa kohti kukoistavaa tulevaisuutta. Nyt täsmälleen samassa hengessä me toteutamme Strategy 2025 -ohjelmaa, kun muokkaamme ŠKODA AUTO -autonvalmistajayritystä parhaita liikkuvuusratkaisuja tuottavaksi Simply Clever -yritykseksi.”

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ŠKODA AUTO jatkaa malliston sähköistämistä myös vuonna 2020, kun VISION iV -konseptiautoon perustuvan sarjatuotantomallin valmistus alkaa. Sen myötä ŠKODA AUTON 125-vuotisjuhlavuonna koetaan myös autonvalmistuksemme uuden aikakauden alku: täyssähkö-katumaasturimalli on ensimmäinen automallimme, joka perustuu Volkswagen-konsernin sähköautojen skaalautuvaan MEB-perustekniikkaan. Jo käynnistyneen mallistokampanjan myötä ŠKODA esittelee 30 uutta automallia vuosina 2019‒2022. Näistä uusista malleista yli kymmenen hyödyntää voimalinjassaan sähköä eli on joko hybridi tai täyssähköauto.

Yrityksen perustajat Václav Laurin ja Václav Klement loivat joulukuussa 1895 sen perustan, jolta ŠKODA on kasvanut ja kehittynyt kansainvälisesti merkittäväksi autonvalmistajaksi. Kaikki sai alkunsa polkupyörien korjaamisesta ja valmistamisesta Keski-Böömissä sijaitsevassa Mladá Boleslavin kaupungissa. Perustajiensa nimien mukaisesti yrityksen nimeksi tuli Laurin & Klement (L&K). Jo pian perustamisen jälkeen yritys valmisti useita erilaisia kaksi- ja kolmipyöräisiä polkupyöriä. Moottoripyörien tekeminen alkoi vuonna 1899. Teknisesti edistykselliset mallit saavuttivat suosiota esimerkiksi Englannissa, joka oli yksi vaativimmista vientimaista.

Ensimmäinen Laurin & Klement -auto, Voiturette A, syntyi vuonna 1905. Se osoittautui laadukkaaksi ja tavalliseen ajoon hyvin soveltuvaksi ajoneuvoksi, joka tarjosi hyvän vastineen rahalle. L&K laajensi ripeästi mallistoaan, joka varsin lyhyessä ajassa käsitti myös suorituskykyisiä, urheilullisempia autoja ja hyötyajoneuvoja. Nyt, 115 vuotta myöhemmin, samainen autovalmistaja toimii yli 100 maassa ja valmistaa asiakkailleen vuosittain yli 1,24 miljoonaa autoa.

Tuoreimmat uutiset