Toimintamatka

Sähköauton ja ladattavan hybridin toimintamatkaan vaikuttavat monien muiden tekijöiden ohella esimerkiksi auton malliversio sekä akun kapasiteetti ja varaustaso. Toimintamatkaan vaikuttavat myös ajo-olosuhteet, niin ulkolämpötila kuin sääolosuhteet. Jo ennen ajamiseen lähtöä kannattaa huomioida muutamia asioita. Matkan aikana kuljettaja voi omilla valinnoillaan pidentää sähköauton toimintamatkaa.

Näin pidennät sähköauton toimintamatkaa

Ennen lähtöä

 1. Suunnittele etukäteen
  Suunnittele reittisi ja varaa tarpeeksi aikaa matkaan. Pienemmillä ajonopeuksilla pidennät toimintamatkaa. Ennen pidempää matkaa voit tarkistaa latauspisteet matkan varrelta.
 2. Lämmitä ennen lähtöä
  Lämmitä auto ennen kuin lähdet liikkeelle kylmällä säällä. Helpoin tapa tehdä tämä on kytkeä auto lataukseen ja matkustamon ilmastointi päälle ennen lähtöä. Latauksen ja ilmastoinnin voit ajastaa kätevästi esimerkiksi MyŠKODA-sovelluksella.
 3. Tarkista rengaspaineet ja kuorma
  Varmista, että rengaspaineet ovat oikealla tasolla. Rengaspaineet on hyvä tarkistaa ainakin kerran kuukaudessa ja aina ennen pidempää ajomatkaa. Ennen matkaan lähtöä autosta kannattaa karsia pois ylimääräinen kuorma, joka lisää auton painoa.

Ajon aikana

 1. Ennakoi ja aja tasaisesti
  Pyri ennakoivaan ja tasaiseen ajotapaan matkan ajan, välttäen voimakkaita kiihdytyksiä ja jarrutuksia.
 2. Suosi pienempiä ajonopeuksia
  Pienemmillä ajonopeuksilla pidennät toimintamatkaa. Toimintamatka laskee merkittävästi kovissa nopeuksissa, kuten 100 km/h ja siitä ylöspäin.
 3. Minimoi lämmitys ajon aikana
  Ajon aikana tapahtuva akun ja sisätilojen lämmitys kuluttaa energiaa. Akusta kulutettavan sähkön määrän pienentämiseksi ŠKODA ENYAQ iV:n sisätilan lämmityksestä ja jäähdyttämisestä huolehtii lämpöpumppu.

Miten kylmä sää ja talvi vaikuttavat sähköauton toimintamatkaan?
Yksi sähköauton eduista on sähkömoottorin nopea käynnistyminen vuodenajasta riippumatta. Sähköauton lämmitys tapahtuu sähköllä, joten se kannattaa kytkeä lataukseen ja lämmittää jo ennen lähtöä. Toisaalta talviaikaan sähköauton lataus on hyvä aloittaa akun vielä ollessa lämmin heti ajon jälkeen. On hyvä myös huomioida, että kovilla pakkasilla toimintamatka laskee merkittävästi, sillä akun toiminta hidastuu kylmällä säällä ja osa energiasta menee esimerkiksi akun lämmitykseen.

Škodan sähköautojen ja hybridien toimintamatkat

Täyssähköautot

ENYAQ iV 60: jopa 403 km (WLTP)
ENYAQ iV 80: jopa 526 km (WLTP)
ENYAQ iV 80x: jopa 507 km (WLTP)

Ladattavat hybridit

OCTAVIA iV: sähköllä jopa 70 km (WLTP)
SUPERB iV: sähköllä jopa 64 km (WLTP)