Tämä sivu on pääsivun alasivu. Napsauta painiketta päästäksesi takaisin.

SÄHKÖAUTOISTA USEIN KYSYTTYÄ

Miksi ostaisin sähköauton, jos en seuraa uusimpia trendejä?

On tärkeää ymmärtää, että sähkömoottorilla ajaessasi et kuormita ympäristöä melulla tai pakokaasupäästöillä. Hiljainen käyntiääni ja se, että paikallisia pakokaasupäästöjä ei synny lainkaan, varmistavat ympäristövastuullisuuden. Tulevaisuudessa eMobility tarjoaa lukuisia uusia palveluja, joita olemme parhaillaan kehittämässä sinua varten. Esimerkiksi autosi lataaminen kotona ei ole ainoastaan kätevää vaan myös edullisempaa. Erityisten tariffien ansiosta voit hyötyä edullisemmasta energiasta niin autosi latauksessa kuin kotonasi.

Kuinka monet jälleenmyyjäliikkeet myyvät sähköautoja?

Sähköautoja on tulossa tarjolle kaikkiin jälleenmyyjäliikkeisiimme. Jokaisesta jälleenmyyjäliikkeestä saat hyvät perustiedot sähköllä ajamisesta, ja esittelytilassa on esillä aina vähintään yksi sähköautomalli. Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus päästä kokeilemaan sähköä voimalinjassaan hyödyntävällä autolla ajamista. Ota huomioon, että kyseisessä jälleenmyyjäliikkeessä ei välttämättä ole tarjolla pelkkiä täyssähköautomalleja vaan mahdollisesti myös ladattavia hybridejä.

Eikö sähköauto ole kolarissa vaarallinen?

Perinteisten polttomoottoriautojen lailla sähköautoille tehdään standardoidut törmäystestit, ja tulokset ovat olleet hyviä. Akustot eivät ole räjähdysherkkiä törmäystilanteissa. Täyssähköautoissa ei myöskään ole kytkintä, vaihteistoa eikä moottoriöljyä, jotka usein ovat törmäyksen yhteydessä syttyneen tulipalon syitä. Kokonaisuutena täyssähköautoissa on vähemmän komponentteja, mikä osaltaan vähentää vikaherkkyyttä. Akusto on täysin eristetty muusta autosta, ja törmäyksen sattuessa koko järjestelmä kytkeytyy pois päältä.

Kuuluuko sähköautosta mitään ääntä?

Tätä säädellään nykyään lainsäädännöllä, minkä seurauksena uusissa malleissamme SUPERB iV, OCTAVIA iV ja ENYAQ iV on E-noise-äänigeneraattori.

Aiheutuuko sähköautosta vaaraa jalankulkijoille?

Koska sähköautot ovat yleisesti ottaen perinteisiä polttomoottoriautoja hiljaisempia, sähköauton kuljettajan on toimittava hieman varovaisemmin alhaisilla nopeuksilla ajaessaan. Uuden eurooppalaisen lainsäädännön myötä sähköautoissamme on E-noise-äänigeneraattori. Se varmistaa, että muut tienkäyttäjät kuulevat auton lähestymisen etenkin jalankulkuväylien ja suojateiden läheisyydessä.

Miten pitkä on sähköauton yleinen käyttöikä?

Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita, joista etenkin ajotavalla, auton hoidolla ja määrättyjen huoltotöiden asianmukaisella suorittamisella on keskeinen merkitys. Myönnämme joka tapauksessa ŠKODA-sähköauton akulle 8 vuoden tai 160 000 km:n takuun.

Mikä on MyŠKODA, ja miten se liittyy eMobilityyn?

MyŠKODA-sovelluksella tiedät autostasi aina kaiken oleellisen. Voit tarkastaa esimerkiksi akun lataustilan, näyttää ajomatkan tiedot tai löytää pysäköidyn autosi. Voit jopa tarkastaa, muistitko lukita autosi. Aika hienoa, eikä vain?

Missä sähköautot valmistetaan?

• OCTAVIA iV valmistetaan Mladá Boleslavissa.
• SUPERB iV valmistetaan Kvasinyssa.
• ENYAQ iV valmistetaan Mladá Boleslavissa.

Valmistetaanko kaikki komponentit Tšekin tasavallassa?

ŠKODA AUTO on investoinut merkittävästi tehtaissa sähköautojen tuotantoa varten tarvittavan uuden infrastruktuurin rakentamiseen ja litiumioniakkujen valmistukseen suoraan Mladá Boleslavissa. Sähköautojen valmistuksen ohella Mladá Boleslavin tehtaalla on vuodesta 2019 lähtien valmistettu myös sähkökomponentteja useisiin Volkswagen-konsernin ladattaviin hybridimalleihin. Yksittäisiä osia tilataan alihankintana toimittajaverkkojemme kautta samoin kuin perinteisten polttomoottoriautojen kohdalla.

Millainen tulevaisuuden visio Škodalla on sähköautojen suhteen?

Toimme täyssähköauton CITIGOe iV ja ladattavien hybridimallien SUPERB iV ja OCTAVIA iV jatkona markkinoille täyssähkö-katumaasturimallin ENYAQ iV vuonna 2020.

Mitä sähkövoimaisia malleja tulee tarjolle?

Useista mallistomme autoista on tulossa saataville erilaisia sähköä voimalinjassaan hyödyntäviä malleja. ŠKODA ENYAQ iV:n valmistus aloitettiin vuonna 2020. Strategia 2025 -ohjelman puitteissa ŠKODA AUTO investoi kaksi miljardia euroa seuraavien neljän vuoden aikana sähköautojen ja uusien palvelujen kehittämiseen.

Mitä eroa on ladattavalla hybridillä, kevythybridillä ja täyssähköllä?

Ladattavissa hybrideissä (PHEV) on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Auton akkua voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä. Ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, mutta toimintamatka on yleensä luokkaa 50‒60 kilometriä. Kevythybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi myös sähkömoottori, mutta ulkoisesta virtalähteestä lataaminen ei ole mahdollista. Sähkömoottorille virtaa syöttävä akku latautuu ajon aikana, ja siihen varatun energian avulla saadaan lisätehoa kiihdytyksiin ja voidaan rullata jopa polttomoottori sammutettuna. Kevythybridijärjestelmä on suunniteltu tukemaan polttomoottoria etenkin liikkeelle lähdettäessä. Täyssähköautossa (BEV) ei ole polttomoottoria. Auton sähkömoottori saa energian yksinomaan akusta, jota voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä.

Miten täyssähköauto eroaa ladattavasta hybridistä?

Kummassakin on pistoke akun lataamiseen, mutta muutoin ne ovat perustavanlaatuisesti erilaiset. Ladattavassa hybridiautossa, josta käytetään usein lyhennettä PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Sen tarvitsema sähköenergia voidaan ladata akkuun kotitalouspistorasiasta, kotilatauslaitteesta, julkisesta latauspisteestä tai ajon aikana esimerkiksi jarrutusenergian talteenotolla. Myös ladattavalla hybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, mutta toimintamatka rajoittuu yleensä noin 50–60 kilometriin.

Mitä eroa on täyssähköautojen ja erilaisten hybridien elinkaaressa?

Kevythybridien, ladattavien hybridien ja täyssähköautojen elinkaaressa ei ole mitään olennaista eroa. Pääasiallinen ero on siinä, että kevythybrideissä ja ladattavissa hybrideissä on edelleen polttomoottori, kun taas täyssähköautot käyttävät liikkumiseen ainoastaan ladattavaan akkuun varattua energiaa

Ovatko sähköautot luotettavia?

Kuten jo tiedätkin, kaikki ŠKODA-automallit ovat erittäin luotettavia, eivätkä sähköautomallimme tee tähän poikkeusta. Työskentelemme lujasti varmistaaksemme autojemme korkean laadun. Käytämme autoissamme ainoastaan Škodan kokeneiden insinöörien suunnittelemia luotettavia osia, jotka täyttävät tiukimmat laatuvaatimukset.

Onko sähköautojen ja polttomoottoriautojen luotettavuudessa eroa?

Yleisesti ottaen täyssähköautot, kevythybridit ja ladattavat hybridit ovat yhtä luotettavia kuin kaikki muutkin ŠKODA-autot. Täyssähköautoissa on itse asiassa vähemmän liikkuvia osia kuin bensiini-/dieselmoottoriautossa ja niiden käyttökustannukset ovat pienemmät, mistä on sinulle etua ilman minkäänlaista vaikutusta auton luotettavuuteen.

Vaatiiko sähköauto lisähuoltoa?

Sähköautoa ei tarvitse huoltaa sen enempää kuin muutakaan autoa. Säännöllisten huoltotarkastusten ja huoltojen tekeminen on tärkeää kaikille autoille niiden luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että täyssähköautoissa ei ole vaihdettavaa moottoriöljyä tai vaihteistoöljyä, minkä lisäksi niissä on myös huomattavasti vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottorillisissa autoissa.

Miten löydän huoltokumppaniliikkeen, jossa voin huollattaa sähköauton?

Kaikki ŠKODA AUTON huoltokumppaniliikkeet pystyvät huoltamaan sähköautoja. Akkujen erityisiä korjaustöitä tehdään kuitenkin vain valikoiduissa huoltopisteissä. Kehitämme parhaillaan huoltopisteiden käytäntöjä ja sertifiointimenettelyjä varmistaaksemme laadukkaan huollon, johon asiakkaamme ovat tottuneet.

Mitkä osat vaativat huoltoa?

Täyssähköautot ovat helppohuoltoisia. Niissä on vähemmän kuluvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Niissä ei ole sytytystulppia, sylintereitä, ruiskutusjärjestelmää, pakokaasuahdinta, öljysäiliöitä jne. Pääasiallisia huoltotöitä ovat jarrujärjestelmän ja jännitteen tarkastukset sekä akun kapasiteetin mittaukset, toisin sanoen auton sähköjärjestelmään liittyvät toimenpiteet. Sähköauton huollon yksityiskohdat riippuvat kyseisestä automallista ja sen varustelusta.

Kuinka usein osia täytyy vaihtaa?

Samoin kuin muiden ŠKODA-autojen yhteydessä, jos pidät huolta ŠKODA-sähköautostasi, osia ei todennäköisesti jouduta vaihtamaan kovinkaan usein.

Miten usein sähköautolle on tehtävä tarkastushuoltoja?

ŠKODA suosittelee asiakkaille tarkastushuollon tekemistä, kun määritetty kilometrimäärä saavutetaan. Käytettävissäsi on osana ŠKODA Connectia oleva Proactive Service -palvelu, jonka avulla saat helposti selville tarkastushuollon tarpeen. Sen kautta auto välittää tiedot ensisijaiselle huoltokumppaniliikkeellesi, jonka kanssa voitte sopia ajankohdan auton huoltamiseksi.

Millaisia huoltovälit ovat?

Perushuolto on tehtävä 2 vuoden tai 30 000 km:n jälkeen ja sen jälkeen 30 000 km:n välein tai vuosittain. Laajempi huolto on tehtävä 3 vuoden tai 60 000 km:n jälkeen ja sen jälkeen 60 000 km:n tai kahden vuoden välein. Tässä voi olla maakohtaisia eroja.

Voinko huoltaa auton itse, jos huomioin sen sisältämän elektroniikan?

Auton sähköjärjestelmän vuoksi toimenpiteet, joita kuljettaja voi tehdä itse (perinteisten ŠKODA-polttomoottoriautojen tavoin), määritellään tarkasti. Huoltotoimenpiteiden määrä kuitenkin vähenee tekniikan muuttuessa yksinkertaisemmaksi ajan mittaan. Luonnollisesti auton käyttöön liittyvät perustoimenpiteet kuten rengaspaineiden tarkastus ja käyttöaineiden lisääminen tapahtuvat samoin kuin aiemmin. Suosittelemme, että annat valtuutetun huoltokumppaniliikkeen hoitaa kaiken muun ensiluokkaisen huollon varmistamiseksi.

Voiko autoa hinata hinausköydellä?

Sähköautoa ei voida hinata hinausköydellä tai pyöränostin-hinausautolla. Jos autoa on siirrettävä, on käytettävä hydraulisia nostimia ja sijoitettava auto lavalle. Autoa voi työntää lyhyen matkan vain, jos vaihde on vapaalla ja sytytysvirta on kytketty.

Onko täyssähköauto parempi pysäköidä varjoon vai aurinkoon?

Akku ei altistu koskaan suoralle auringonvalolle, koska se on sijoitettu auton pohjaan. Auton viilentäminen kuluttaa kuitenkin akun energiaa, mikä puolestaan lyhentää toimintamatkaa.

Mitä tapahtuu, jos autoon iskee salama?

Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto. Salamanisku ei aiheuta vaaraa. Jos autoa ladataan, sulake palaa. Pahimmassa tapauksessa auton latauslaite rikkoutuu.

Mitä tapahtuu, jos autolla ajetaan tielle tulvineen veden halki?

Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu, eikä vesi pääse kosketuksiin sen kanssa.

Voiko sähköauto räjähtää, jos sillä ajetaan vedessä?

Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto, jolla ajetaan lammikon tai tielle tulvineen veden halki. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu, eikä vesi pääse kosketuksiin sen kanssa. Sinun ei tarvitse siten huolehtia räjähdysvaarasta.

Voivatko magneettiset esineet tai mobiililaitteet vahingoittaa akkua?

Akku on sähkömagneettisesti suojattu, joten kyseiset asiat eivät vaikuta akun toimintaan.

Miten pitkä on toimintamatka talvella?

Jokaisen uuden sähköautosukupolven myötä latauskohtainen toimintamatka paranee. ŠKODA ENYAQ iV -huippumallin toimintamatka on jopa 530 kilometriä, mikä riittää mainiosti matkantekoon ilman rajoituksia. Polttomoottoriautot kuluttavat talviolosuhteissa jonkin verran enemmän polttoainetta, ja sähköautot tarvitsevat talvikylmässä vastaavasti enemmän energiaa.

Onko ŠKODA-sähköautojen hinta-laatu-suhde hyvä?

Tuomalla markkinoille kevythybridi-, lataushybridi- ja täyssähkömalleja haluamme varmistaa, että sähköllä ajaminen on mahdollista kaikille. Mielestämme sähköautomallimme tarjoavat erinomaisen kustannustehokkaan vaihtoehdon vähäpäästöiseen tai täysin päästöttömään ajoon.

Ovatko sähköautot kalliimpia?

Se riippuu sähköauton ostomaasta. Yleisesti ottaen ENYAQ iV on hankintahinnaltaan hieman vastaavan kokoisia polttomoottoriautoja kalliimpi, mutta soveltuu niin kaupunkiin kuin pitkien taipaleiden taittamiseen ja perhematkoille.

Onko sähköauton ostamiselle olemassa muita vaihtoehtoja?

Vaihtoehdot riippuvat maasta, jossa haluat solmia sähköauton rahoitus- tai leasingsopimuksen. Eri vaihtoehtoja on varmasti tarjolla runsaasti, ja paikallinen jälleenmyyjäliike voi auttaa sinua löytämään itsellesi parhaiten sopivan ratkaisun.

Säästänkö rahaa, jos ostan sähköauton?

Sähköautot auttavat säästämään rahaa pitkällä aikavälillä, sillä niiden keskimääräiset käyttökustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin perinteisillä polttomoottoriautoilla. Asuinmaastasi riippuen saatat jopa hyötyä erilaisista verohelpotuksista tai sähköautojen hankintatuista. Suosittelemme kysymään lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältä.

Mikä on sähköauton hinta polttomoottoriautoon nähden?

Hintaluokat vaihtelevat auton ostomaittain, sillä useat eri tekijät vaikuttavat markkinahintoihin. Yleisesti sähköautojen käyttökustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat, mutta niiden hankintahinta voi olla korkeampi kuin perinteisten polttomoottorimallien.

Mitä etuja valmistaja ŠKODA AUTO tarjoaa sähköautosta kiinnostuneille?

Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme erittäin houkuttelevat uusien autojen hinnat ja monipuoliset kohdennetut palvelut. Julkaisemme tarkat tiedot aina kunkin ŠKODA-sähköauton lanseerauksen myötä. Kokonaishinta riippuu myös valtion yksityishenkilöille tarjoamista hankintatuista.

Arviolta mitä luokkaa ovat täyssähköauton käyttökustannukset/100 km?

Täyssähköauton kuluttaman sähkön arvioitu hinta antaa jonkinlaista osviittaa. Bensiinin keskimääräisellä 1,25 euron litrahinnalla kulutuksen ollessa noin 6 litraa sadalla kilometrillä hinnaksi muodostuu noin 7,50 euroa. Sadan kilometrin ajomatkalla täyssähköauto kuluttaa sähköä noin 17 kilowattituntia. Sähkön hinnalla 0,12 euroa per kilowattitunti laskettuna täyssähköautolla ajetun sadan kilometrin hinnaksi tulee 2,00 euroa. Kilowattituntikohtainen hinta riippuu kuitenkin omasta sähkötariffistasi, joka kannattaa ehdottomasti optimoida täyssähköauton käyttöä varten hyötyäksesi edullisimmista sähkön hinnoista. Toinen käyttökustannuksiin vaikuttava tekijä on auton huolto. On hyvä muistaa, että täyssähköautossa ei tarvitse vaihtaa esimerkiksi öljyä, suodattimia ja muita polttomoottoriin liittyviä osia. 

Vastaus on täysin teoreettinen ja keskimääräinen arvio, ottaen huomioon myös toimittajahintojen vaikutuksen ja poissulkien arvon alentumisen.