On tärkeää ymmärtää, että sähköautolla ajaessasi et kuormita ympäristöä melulla tai pakokaasupäästöillä. Hiljainen ääni ja se, että paikallisia pakokaasupäästöjä ei synny lainkaan, varmistavat ympäristövastuullisuuden. Autosi lataaminen kotona ei ole ainoastaan kätevää vaan myös halvempaa, sillä erityisten tariffien ansiosta hyödyt edullisemmasta energiasta niin autosi latauksessa kuin kotonasi. Tulevaisuudessa eMobility tarjoaa lukuisia uusia palveluja, joita olemme parhaillaan kehittämässä sinua varten.
Sähköautoja on tulossa tarjolle kaikkiin jälleenmyyjäliikkeisiimme. Jokaisesta jälleenmyyjäliikkeestä saat hyvät perustiedot sähköllä ajamisesta, ja showroom-tilassa on esillä aina vähintään yksi sähköautomalli. Halutessasi sinulla on myös mahdollisuus päästä kokeilemaan sähköä voimalinjassaan hyödyntävällä autolla ajamista. Ota huomioon, että kyseisessä jälleenmyyjäliikkeessä ei välttämättä ole tarjolla pelkkiä täyssähköautomalleja vaan mahdollisesti myös lataushybridejä.
Perinteisten polttomoottoriautojen lailla sähköautoille tehdään standardoidut törmäystestit, ja tulokset ovat olleet hyviä. Akustot eivät ole räjähdysherkkiä törmäystilanteissa. Täyssähköautoissa ei myöskään ole kytkintä, vaihteistoa eikä moottoriöljyä, jotka usein ovat törmäyksen yhteydessä syttyneen tulipalon syitä. Kokonaisuutena täyssähköautoissa on vähemmän komponentteja, mikä osaltaan vähentää vikaherkkyyttä. Akusto on täysin eristetty muusta autosta, ja törmäyksen sattuessa koko järjestelmä kytkeytyy pois päältä.
Tätä säädellään nykyään lainsäädännöllä, minkä seurauksena uusissa malleissamme SUPERB iV, OCTAVIA iV ja ENYAQ iV on E-noise-äänigeneraattori auton keulalla, jolla parannetaan jalankulkijoiden turvallisuutta.
Koska sähköautot ovat yleisesti ottaen perinteisiä polttomoottoriautoja hiljaisempia, sähköauton kuljettajan on toimittava hieman varovaisemmin alhaisilla nopeuksilla ajaessaan. Uuden eurooppalaisen lainsäädännön myötä täyssähkö- ja lataushybridiautoissamme on E-noise-äänigeneraattori. Se varmistaa, että muut tienkäyttäjät kuulevat auton lähestymisen etenkin jalankulkuväylien ja suojateiden läheisyydessä.
Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita, joista etenkin ajotavalla, auton hoidolla ja määrättyjen huoltotöiden asianmukaisella suorittamisella on keskeinen merkitys. Myönnämme joka tapauksessa ŠKODA-sähköauton akulle 8 vuoden tai 160 000 km:n takuun.
ŠKODA Connect -sovelluksella tiedät autostasi aina kaiken oleellisen. Voit tarkastaa esimerkiksi akun lataustilan, näyttää ajomatkan tiedot tai löytää pysäköidyn autosi. Voit jopa tarkastaa, muistitko lukita autosi. Aika hienoa, eikä vain?
Kaikki ŠKODA-sähköautot valmistetaan Tšekin tasavallassa.
• SUPERB iV valmistetaan Kvasinyssa.
• OCTAVIA iV valmistetaan Mladá Boleslavissa.
• ENYAQ iV valmistetaan Mladá Boleslavissa.
ŠKODA AUTO on investoinut merkittävästi tehtaissa sähköautojen tuotantoa varten tarvittavan uuden infrastruktuurin rakentamiseen ja litiumioniakkujen valmistukseen suoraan Mladá Boleslavissa. Sähköautojen valmistuksen ohella Mladá Boleslavin tehtaalla on vuodesta 2019 lähtien valmistettu myös sähkökomponentteja useisiin Volkswagen-konsernin lataushybridimalleihin. Yksittäisiä osia tilataan alihankintana toimittajaverkkojemme kautta samoin kuin perinteisten polttomoottoriautojen kohdalla.
Täyssähköauton CITIGOe iV ja lataushybridimallien SUPERB iV ja OCTAVIA iV jatkona malliston täydentää täyssähkö-katumaasturimalli ENYAQ iV vuonna 2021.
Mallistossamme on jo nyt useampi sähköä voimalinjassaan hyödyntävä malli, ja niitä tulee tarjolle lähitulevaisuudessa vielä lisää. ŠKODA ENYAQ iV:n valmistus aloitetaan jo vuonna 2020. Strategia 2025 -ohjelman puitteissa ŠKODA AUTO investoi kaksi miljardia euroa seuraavien neljän vuoden aikana sähköautojen ja uusien palvelujen kehittämiseen.
Lataushybrideissä (PHEV) on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Auton akkua voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä. Lataushybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, toimintamatkan ollessa yleensä luokkaa 50‒60 kilometriä. Kevythybridissä (MHEV) on polttomoottorin lisäksi myös 48 voltin litiumioniakku, mutta ulkoisesta virtalähteestä lataaminen ei ole mahdollista. Tämä akku latautuu itsestään jarrutusenergian talteenoton avulla ajon aikana. Hybridijärjestelmä on suunniteltu tukemaan polttomoottoria etenkin liikkeelle lähdettäessä ja kiihdytyksissä. Täyssähköautossa (BEV) ei ole polttomoottoria. Auton sähkömoottori saa energian yksinomaan akusta, jota voidaan ladata ulkoisesta virtalähteestä.
Kummassakin on pistoke akun lataamiseen, mutta muutoin ne ovat perustavanlaatuisesti erilaiset. Lataushybridiautossa, josta käytetään usein lyhennettä PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), on perinteisen polttomoottorin ohella sähkömoottori. Täyssähköautossa ei ole perinteistä polttomoottoria lainkaan. Molempien versioiden sähkömoottorin tarvitsema sähköenergia voidaan ladata akkuun pistorasiasta, kotilatauslaitteesta, julkisesta latauspisteestä vaihtovirralla tai ajon aikana tapahtuvalla jarrutusenergian talteenotolla. Täyssähköautoissa voidaan käyttää myös huomattavasti tehokkaampaa tasavirtalatausta julkisista latauspisteistä. Lataushybridillä voidaan ajaa pelkästään sähköllä, mutta toimintamatka rajoittuu yleensä noin 30–60 kilometriin, kun taas täyssähköautoissa toimintamatka on luokkaa 300-500 kilometriä.
Kevythybridien, lataushybridien ja täyssähköautojen elinkaaressa ei ole mitään olennaista eroa. Pääasiallinen ero on siinä, että kevythybrideissä ja lataushybrideissä on edelleen polttomoottori, kun taas täyssähköautot käyttävät liikkumiseen ainoastaan ladattavaan akkuun varattua energiaa, eivätkä tuota siten lainkaan paikallisia päästöjä.
Kuten jo tiedätkin, kaikki ŠKODA-automallit ovat erittäin luotettavia, eivätkä sähköautomallimme tee tähän poikkeusta. Työskentelemme lujasti varmistaaksemme autojemme korkean laadun. Käytämme autoissamme ainoastaan Škodan kokeneiden insinöörien suunnittelemia luotettavia osia, jotka täyttävät tiukimmat laatuvaatimukset.
Yleisesti ottaen täyssähköautot, kevythybridit ja lataushybridit ovat yhtä luotettavia kuin kaikki muutkin ŠKODA-autot. Täyssähköautoissa on itse asiassa vähemmän liikkuvia osia kuin bensiini-/dieselmoottoriautossa ja niiden käyttökustannukset ovat pienemmät, mistä on sinulle etua ilman minkäänlaista vaikutusta auton luotettavuuteen.
Sähköautoa ei tarvitse huoltaa sen enempää kuin muutakaan autoa. Säännöllisten huoltotarkastusten ja huoltojen tekeminen on tärkeää kaikille autoille niiden luotettavuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että täyssähköautoissa ei ole vaihdettavaa moottoriöljyä tai vaihteistoöljyä, minkä lisäksi niissä on myös huomattavasti vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottorillisissa autoissa.
Kaikki ŠKODA AUTON huoltokumppaniliikkeet pystyvät huoltamaan täyssähkö- ja hybridiautoja. Akkujen erityisiä korjaustöitä tehdään kuitenkin vain valikoiduissa huoltopisteissä. Kehitämme parhaillaan huoltopisteiden käytäntöjä ja sertifiointimenettelyjä varmistaaksemme laadukkaan huollon, johon asiakkaamme ovat tottuneet.
Täyssähköautot ovat helppohuoltoisia. Niissä on vähemmän kuluvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Niissä ei ole sytytystulppia, sylintereitä, ruiskutusjärjestelmää, pakokaasuahdinta, öljysäiliöitä jne. Pääasiallisia huoltotöitä ovat jarrujärjestelmän ja jännitteen tarkastukset sekä akun kapasiteetin mittaukset, toisin sanoen auton sähköjärjestelmään liittyvät toimenpiteet. Sähköauton huollon yksityiskohdat riippuvat kyseisestä automallista ja sen varustelusta.
Samoin kuin muiden ŠKODA-autojen yhteydessä, jos pidät huolta ŠKODA-sähköautostasi, osia ei todennäköisesti jouduta vaihtamaan kovinkaan usein.
ŠKODA suosittelee asiakkaille tarkastushuollon tekemistä, kun määritetty kilometrimäärä saavutetaan. Käytettävissäsi on osana ŠKODA Connectia oleva Proactive Service -palvelu, jonka avulla saat helposti selville tarkastushuollon tarpeen. Sen kautta auto välittää tiedot ensisijaiselle huoltokumppaniliikkeellesi, jonka kanssa voitte sopia ajankohdan auton huoltamiseksi.
Perushuolto on tehtävä 2 vuoden tai 30 000 km:n jälkeen ja sen jälkeen 30 000 km:n välein tai vuosittain. Laajempi huolto on tehtävä 3 vuoden tai 60 000 km:n jälkeen ja sen jälkeen 60 000 km:n tai kahden vuoden välein. Tässä voi olla maakohtaisia eroja.
Auton sähköjärjestelmän vuoksi toimenpiteet, joita kuljettaja voi tehdä itse (perinteisten ŠKODA-polttomoottoriautojen tavoin), määritellään tarkasti. Huoltotoimenpiteiden määrä kuitenkin vähenee tekniikan muuttuessa yksinkertaisemmaksi ajan mittaan. Luonnollisesti auton käyttöön liittyvät perustoimenpiteet kuten rengaspaineiden tarkastus ja käyttöaineiden lisääminen tapahtuvat samoin kuin aiemmin. Suosittelemme, että annat valtuutetun huoltokumppaniliikkeen hoitaa kaiken muun ensiluokkaisen huollon varmistamiseksi.
Sähkömoottorilla varustettua autoa ei voida hinata hinausköydellä tai pyöränostin-hinausautolla. Jos autoa on siirrettävä, on käytettävä hydraulisia nostimia ja sijoitettava auto lavalle. Autoa voi työntää lyhyen matkan vain, jos vaihde on vapaalla ja sytytysvirta on kytketty.
Akku ei altistu koskaan suoralle auringonvalolle, koska se on sijoitettu auton pohjaan. Auton viilentäminen kuluttaa kuitenkin akun energiaa, mikä puolestaan lyhentää toimintamatkaa.
Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto. Salamanisku ei aiheuta vaaraa. Jos autoa ladataan, sulake palaa. Pahimmassa tapauksessa auton latauslaite rikkoutuu.
Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu, eikä vesi pääse kosketuksiin sen kanssa.
Sähköauto toimii samoin kuin perinteinen polttomoottoriauto, jolla ajetaan lammikon tai tielle tulvineen veden halki. Korkeajänniteakku on tarkoin suojattu, eikä vesi pääse kosketuksiin sen kanssa. Sinun ei tarvitse siten huolehtia räjähdysvaarasta.
Akku on sähkömagneettisesti suojattu, joten kyseiset asiat eivät vaikuta akun toimintaan.
Jokaisen uuden sähköautosukupolven myötä latauskohtainen toimintamatka paranee. ŠKODA ENYAQ iV -huippumallin toimintamatka on jopa 510 kilometriä, mikä riittää mainiosti matkantekoon ilman rajoituksia. Polttomoottoriautot kuluttavat talviolosuhteissa jonkin verran enemmän polttoainetta, ja sähköautot tarvitsevat talvikylmässä vastaavasti enemmän energiaa.
Tuomalla markkinoille kevythybridi-, lataushybridi- ja täyssähkömalleja haluamme varmistaa, että sähköllä ajaminen on mahdollista kaikille. Mielestämme sähköautomallimme tarjoavat erinomaisen kustannustehokkaan vaihtoehdon vähäpäästöiseen tai täysin päästöttömään ajoon.
Tämä riippuu paljolti kokoluokasta, mallista sekä sähköauton ostomaasta ja autoverotuksesta. Yleisesti ottaen OCTAVIA iV- ja SUPERB iV -lataushybridit ovat kustannuksiltaan ja sähköisen toimintamatkansa ansiosta erittäin järkeviä valintoja esimerkiksi päivittäisille työmatkoille, ja niiden polttomoottori antaa hyvin lisätoimintamatkaa pidemmille taipaleille. ENYAQ iV soveltuu pelkällä sähkölläkin useammin tehtävien pitkien taipaleiden taittamiseen ja perhematkoille. Se voi olla siten käytössä lataushybridimalleja edullisempi vaihtoehto.
Vaihtoehdot riippuvat maasta, jossa haluat solmia sähköauton rahoitus- tai leasingsopimuksen. Eri vaihtoehtoja on varmasti tarjolla runsaasti, ja paikallinen jälleenmyyjäliike voi auttaa sinua löytämään itsellesi parhaiten sopivan ratkaisun.
Sähköautot auttavat säästämään rahaa pitkällä aikavälillä, sillä niiden keskimääräiset käyttökustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin perinteisillä polttomoottoriautoilla. Asuinmaastasi riippuen saatat jopa hyötyä erilaisista verohelpotuksista tai sähköautojen hankintatuista. Suosittelemme kysymään lisätietoja paikalliselta jälleenmyyjältä.
Hintaluokat vaihtelevat auton ostomaittain, sillä useat eri tekijät vaikuttavat markkinahintoihin. Yleisesti sähköautojen käyttökustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat, mutta niiden hankintahinta voi olla korkeampi kuin perinteisten polttomoottorimallien.
Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme erittäin houkuttelevat uusien autojen hinnat ja monipuoliset kohdennetut palvelut. Julkaisemme tarkat tiedot aina kunkin ŠKODA-sähköauton lanseerauksen myötä. Kokonaishinta riippuu myös valtion yksityishenkilöille tarjoamista hankintatuista.
Täyssähköauton kuluttaman sähkön arvioitu hinta antaa jonkinlaista osviittaa. Bensiinin keskimääräisellä 1,25 euron litrahinnalla kulutuksen ollessa noin 6 litraa sadalla kilometrillä hinnaksi muodostuu noin 7,50 euroa. Sadan kilometrin ajomatkalla täyssähköauto kuluttaa sähköä noin 17 kilowattituntia. Sähkön hinnalla 0,12 euroa per kilowattitunti laskettuna täyssähköautolla ajetun sadan kilometrin hinnaksi tulee 2,00 euroa. Kilowattituntikohtainen hinta riippuu kuitenkin omasta sähkötariffistasi, joka kannattaa ehdottomasti optimoida täyssähköauton käyttöä varten hyötyäksesi edullisimmista sähkön hinnoista. Toinen käyttökustannuksiin vaikuttava tekijä on auton huolto. On hyvä muistaa, että täyssähköautossa ei tarvitse vaihtaa esimerkiksi öljyä, suodattimia ja muita polttomoottoriin liittyviä osia.