Škodan ensimmäisen täyssähkö-katumaasturimalli ENYAQ iV:n huippuversion akun bruttokapasiteetti on 82 kWh ja toimintamatka peräti 510 kilometriä (WLTP). Mallista tulee saataville myös kevyempi versio, jonka akuston bruttokapasiteetti on 62 kWh ja toimintamatka jopa 390 kilometriä (WLTP). Lisätietoja julkaistaan jäljempänä virallisen lanseerauksen myötä.
Normaalista ajomukavuudesta nauttien energia riittää käytännön toimintamatkalle 180–260 kilometriä.
Muihin akkuihin verrattuna litiumioniakun etuja ovat suuri energiatiheys, vakaa suorituskyky, erinomainen käyttöturvallisuus, minimaalinen muisti-ilmiö, pitkä käyttöikä ja markkinakelpoiset kustannukset, jotka todennäköisesti pienenevät entisestään lähivuosina. Näistä syistä litiumioniakku täyttää kaikki Škodan kriteerit koskien käyttöikää, turvallisuutta ja soveltuvuutta päivittäiseen käyttöön.
Kaikissa ŠKODA-sähköautoissa käytetään korkeajännite-litiumioniakkuja ja uusinta akkutekniikkaa. Näin saavutetaan paras mahdollinen sähköenergian varausmäärä.
Käytetään ENYAQ iV:tä esimerkkinä. ENYAQ iV 80:n WLTP-menetelmän mukainen toimintamatka on jopa 510 kilometriä. Tämä toimintamatka on saatu standardisoiduilla mittausmenetelmillä testilaboratorio-olosuhteissa simuloimalla mahdollisimman aitoja ajo-olosuhteita ja -tilanteita. Toisin kuin WLTP-toimintamatka, todellinen toimintamatka perustuu todelliseen ajoon ja se voi poiketa WLTP-toimintamatkasta huomattavasti, sillä siihen vaikuttavat esimerkiksi kuljettajan ajotapa, ajonopeus, lämpötila, keli- ja ajo-olosuhteet sekä auton kuormaus.
ŠKODA myöntää akulle 8 vuoden tai 160 000 km:n takuun.
Takuutapauksissa akku voidaan vaihtaa. Olemme kuitenkin asettaneet erittäin kunnianhimoisen tavoitteen, jolla pyritään siihen, että akun käytettävissä oleva kokonaiskapasiteetti on yhä 80 prosenttia 10 vuoden jälkeen, kun autolla ajetaan vuosittain 15 000 kilometriä. Odottamattomien vikojen yhteydessä voidaan vaihtaa akun yksittäisiä elementtejä.
Hyvä uutinen on se, että akut voidaan kierrättää ja että peräti 96 prosenttia akun materiaaleista voidaan kerätä talteen. Kierrätyslaitokselle toimitettu akku voidaan kierrättää kahdella eri tavalla. Jos akuissa ei ole enää virtaa, ne voidaan purkaa metallikomponenttien kuten kuparin ja teräksen erottelemiseksi. Jos akuissa on vielä virtaa, ne murskataan kappaleiksi nestemäisessä typessä jäädyttämisen jälkeen (näin varmistetaan se, että murskattavissa akuissa ei tapahdu mitään reaktioita).
Akkujen kierrätys on kriittisen tärkeää. Litiumioniakkuja voidaan kierrättää, mutta kustannukset ovat vielä suuret. Kun autojen sähköistyminen yleistyy, litiumioniakkujen valmistusmäärät kasvavat vastaavasti. Raaka-aineita tarvitaan siten enemmän, ja myöhemmin yhä enemmän akkuja tulee käyttöikänsä päähän. Nämä seikat ohjaavat edullisempien ja tehokkaampien kierrätysmenetelmien kehittämistä.
Kun akku on tullut käyttöikänsä päähän, kierrätys ei ole ainut vaihtoehto. Akuista voidaan esimerkiksi tehdä energianvarauslaitteita, mikä pidentää akkujen kokonaiskäyttöikää monella vuodella. Toisin sanoen pystymme antamaan akuillemme toisen elämän.
Litiumin talteen ottaminen ja kierrätys on erittäin monimutkaista, joten lyhyesti: kyllä, edistyksellisten erottelutekniikoiden ansiosta pystymme kierrättämään jopa 96 prosenttia litiumioniakkujen materiaaleista. Tutkimme jatkuvasti eri vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat sen, että arvokkaita materiaaleja saadaan kerättyä talteen mahdollisimman paljon.
ŠKODA AUTO on laatinut auton akkujen toisiokäyttöä varten erityisen ohjelman, jota sovelletaan suoraan jälleenmyyjä-/huoltokumppaniliikkeissä ja ŠKODA AUTON toiminnassa. Sellaisia akkuja, joiden kapasiteetti ei enää riitä autokäyttöön, voidaan hyödyntää energianvaraajina huoltopisteiden ja tehtaiden teknisessä toiminnassa.
ŠKODA-sähköautojen akut ovat erinomaisen törmäysturvallisia, ja ne on suojattu ylikuumentumiselta ja oikosuluilta. Autot ovat läpäisseet vaativat laatu- ja törmäystestit aivan kuten muutkin automallimme, ja ne täyttävät tiukimmatkin turvallisuusvaatimukset.
Täyssähköauton akusto on sijoitettu auton pohjaan akseleiden väliin. Sijoitus laskee auton painopistettä alemmas ja mahdollistaa optimaalisen painonjakauman etu- ja taka-akselille. Tämä takaa erinomaiset ajo-ominaisuudet erityisesti urheilullisessa ajossa ja kaarreajossa.
Päinvastoin: sisätilojen tilavuus ja muunneltavuus on yksi täyssähköautojen merkittävimmistä eduista. Riittävän toimintamatkan mahdollistava akku vie tietenkin tilaa, mutta se sijaitsee auton pohjassa. Se ei ole siten minkäänlainen este sisätilan käyttämisessä. Lisäksi sijoituspaikka laskee auton painopistettä alemmas, mikä on havaittavissa auton parempina ajo-ominaisuuksina. Itse sähkömoottori on huomattavasti vähemmän tilaa vievä kuin perinteinen polttomoottori, eikä kookasta vaihteistoakaan tarvita.
Akku on sijoitettu auton pohjaan etu- ja taka-akselin väliin. Tämä turvallisin paikka autossa ja alhaalla sijaitsevan painopisteen ansiosta se takaa samalla erinomaiset ajo-ominaisuudet etenkin kaarteissa ajettaessa. Tämän ansiosta sisätilojen tilavuus on saatu maksimoitua.
Yleisesti ottaen akku on täyssähköauton kallein osa. Pienempien automallien akut ovat auton hintaan suhteutettuna kalliimpia kuin isompien automallien. Sähköautojen yleistymisen myötä akkujen hinnat laskevat ja sähköautoista tulee edullisempia.
Kyllä on. Näiden akkujen kapasiteetissa ja rakenteessa on perustavanlaatuisia eroja. PHEV-akut ovat kapasiteetiltaan pienempiä ja yleensä auton peräosaan, esimerkiksi taka-akselin etupuolelle sijoitettuja. BEV-akku on yleensä muodoltaan rullalautamaisen ohut ja leveä, koska kyseinen muoto sopii hyvin auton pohjaan. Koska täyssähköautossa ei ole polttomoottoria, akun kapasiteetin täytyy olla huomattavasti suurempi.