Näkymä näyttelystä Kupka, Pioneer of abstraction Grand Palais’sa, Pariisissa. Näyttelyarkkitehtuuri: Véronique Dollfus.

TERVETULOA TAIDEMATKALLE

Kupka kutsuu ainutlaatuiselle aikamatkalle

”František Kupkasta tulee Suomessa ilmiö”, Ateneumin taidemuseon intendentti ja näyttelyn kuraattori Anna-Maria von Bonsdorff iloitsee. ŠKODA on mukana taidematkalla näyttelyn kumppanina.

Tšekkiläistaiteilijan näyttely on vihdoin totta. ”Nyt on syytä juhlaan. Kupka on maailmanluokan taiteilija, mutta Suomessa häntä ei vielä tunneta kovin hyvin. Näyttely Ateneumissa on suuri kunnia.”

Tämän kokoluokan näyttelyn tuominen Suomeen ei ole ihan pikkujuttu. Jo pelkästään se, että lainaan saadaan ennennäkemätön määrä teoksia maailman museoilta ja gallerioilta, vaatii hyviä suhteita ja pitkäaikaista yhteistyötä.

Näyttely kattaa taiteilijan koko pitkän uran 1890-luvulta 1950-luvulle saakka. Se tarjoaakin mahdollisuuden tutustua koko länsimaisen taiteen historiaan perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua.

Kupkalle riittää kysyntää

Kupka oli loputtoman kiinnostunut maailmasta, avaruudesta, elämästä, tieteestä, ihmisistä, energiasta ja edistyksestä. Koska taitelija sovelsi teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa, niissä voi aistia rytmin ja liikkeen. Välillä taiteilija hurmioitui koneista ja mekaniikasta, välillä jazzin sykkeestä.

”Harva taiteilija on ollut näin monipuolinen ja samalla äärettömän johdonmukainen. Hänen pitkä uransa on ainutlaatuisen eheä ensimmäisestä teoksesta viimeiseen. Kupkan kaltaiselle taiteilijalle on juuri nyt suuri kysyntä”, von Bonsdorff sanoo.

Kuraattori maalaa näyttelystä niin innostuneen kuvan, että tämä on nähtävä. ”Juuri näin. Kupkan teokset on kohdattava paikan päällä. Ne voimaannuttavat, energisoivat, inspiroivat, herkistävät ja kohottavat.”

Näyttely on von Bonsdorffin mukaan komea kokonaisuus: yli 1000 neliötä, 12 salia, 150 teosta, elokuva ja musiikkia. Näyttely on kuin kronologinen aikamatka suuren taiteilijan tuotantoon.

ŠKODA näyttelyn kumppanina

Kupka, Ateneum ja ŠKODA kuuluvat samaan ikäluokkaan. Tšekkiläistaiteilija syntyi 1871 Opočnossa, Ateneum avasi ovensa 1888 Helsingissä ja Škodan toiminta sai alkunsa Mladá Boleslavissa Tšekeissä 1895.

”Yhteistyö Škodan ja Kupkan näyttelyn välille syntyi luontevasti”, museonjohtaja Marja Sakari kertoo.

”Mahdollisuus toimia yhteistyökumppanina maailmankuulun taiteilijan näyttelyssä ainutlaatuisessa ympäristössä on meille upea tilaisuus olla mukana tarjoamassa tšekkiläistä taide-elämystä”, Helkama-Auto Oy:n toimitusjohtaja Maija Koskela sanoo.

LUE LISÄÄ: skodamagazine.fi

Tšekkiläinen taiteilija František Kupka (1871–1957) tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pariisin ja Prahan kautta Helsinkiin rantautuvaa laajaa näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Kansainvälinen suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle. Pariisissa pitkän uran tehneen taidemaalarin näyttelyn kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan ja sen monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua.

Seitsemällä vuosikymmenellä maalanneen Kupkan kerrotaan olleen loputtoman kiinnostunut maailmasta, taiteesta ja ihmisen kokonaisvaltaisesta kehityksestä. Hän sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa. Maalauksissa voikin aistia rytmin ja liikkeen.

Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Tuotannosta löytyy symbolistisia teoksia, anarkistilehtien kuvituksia, avaruudellisia värisommitelmia, vauhdikasta futurismia, koneromantiikkaa sekä matemaattisen tarkkoja maalauksia ja tilallisiksi värisommitelmia.

František Kupka 22.2.-19.5.2019 
Ateneumin taidemuseo 
Kaivokatu 2, Helsinki

František Kupka: Teräs juo II (1927–1928). Centre Pompidou, Musée national d'art moderne / Centre de création industrielle, Paris, talletus, Marseille, musée Cantini. © ADAGP, Paris. Kuva: © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / image Centre Pompidou.